Avui ens han vingut a fer una xerrada sobre l’oli.
Ens han parlat dels diferents tipus d’oliveres que hi ha i com les podem distingir. Sabem ara que a les nostres comarques predominen les fargues, sevillenques i morrudes tot i que les arbequines, més pròpies de la comarca de Les Garrigues, s’estan començant a introduir.
Ens han explicat amb detall tot el procés d’elaboració de l’oli, el que feien els nostres avantpassats i el tipus d’eines que utilitzaven i com es fa avui en dia.
Des què es pleguen les olives fins que arriben als consumidors hi ha tot un procés. Es recull la collita amb borrasses (de vegades amb l’ajut de vibradors o amb vares) quan es pleguen a mà o amb màquines, i es transporta amb remolcs al molí. Allí, mitjançant una maquinària molt especialitzada, es destria l’oliva de la brossa: la terra, pedres, fulles o rametes. Es neteja i després s’aixafa. De la trituradora passa a uns recipients (batedora) on es va movent contínuament i després es premsa.
D’aquesta manera se’n extreu d’una banda un líquid compost per oli i una espècie d’aigua bruta i d’altra una pasta anomenada, des d’antigament, sansa. Aquest líquid fa cap a unes cubes on es separa l’oli de l’aigua en funció de la seva densitat.
Ens han explicat que no tot l’oli que s’extreu és de la mateixa qualitat. Hi ha un oli molt bo i saludable, el que surt de la primera premsa, i d’altres que no ho són tant (extrets de posteriors premsades o modificat amb productes químics). Els olis procedents de l’oliva es classifiquen en oli d’oliva verge, oli d’oliva pur i l’oli de pinyolada (en castellà oli d’orujo).
La qualitat d’un oli depèn d’una sèrie de factors que valora un tastador: si fa olor d’oliva, el sabor amarg, picant o dolç, el regust que et deixa a la boca .... Nosaltres hem fet tres tastets i amb el que ens havien explicat hem intentat esbrinar la seva qualitat. Ha estat una mica difícil.
Ens han parlat també de les cooperatives i de la denominació d’origen.
Ha estat molt interessant i hem après moltes coses. I com la nostra participació ha estat excel•lent ens han regalat una ampolla d’oli d’oliva verge extra amb denominació d’origen BaixEbre-Montsià que, és clar, és la millor.
El nostre oli by Slidely Slideshow
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada